Sabtu, 5 Mac 2011

Internet Paling Laju Di Dunia iaitu 40Gbps

Sigbritt Lothberg, 75 tahun sangat bertuah apabila mencipta rekod bukan kerana wanita tertua melayari internet tetapi memiliki sambungan internet jalur lebar terpantas di dunia iaitu 40GBps. Sambungan internet ini sangat laju sehinggakan dia boleh melihat live streming High Defination TV/Video ( Full HD Streams) dengan jelas tanpa masalah. Kerja untuk muat turun filem video berdefinasi tinggi juga hanya memerlukan dua saat sahaja.

Kalau tak silap hacker Malaysia mencatatkan kelajuan sambungan paling tinggi ialah STM64 iaitu bersamaan 10GBps menggunakan perkakasan dari Arkatel dan perantara medium fiber optik.

Jadi, kenapa Sigbritt begitu bertuah mempunyai sambungan sepantas itu?

Ini kerana anak nya Peter Löthberg merupakan pakar dalam bidang rangkaian router yang kini bekerja sebagai pegawai di syarikat Cisco

Apa yang membolehkan sambungan 40GBps itu dapat dicapai dialah teknik modulasi terbaru yang di cipta oleh Peter membolehkan data dihantar diantara dua router yang mempunyai jarak 2000 kilometer tanpa sebarang alat tambahan seperti pengulang gelombang atau sebagainya.

Medium perantara yang digunakan ialah fiber optik dan menurutnya dalam teori tiada had jarak bagi teknik ini asalkan fiber yang digunakan tepat pada tempatnya.

Dengan terbuktinya sambungan 40GBps itu, Peter telah membuktikan yang kita buleh mendapatkan sambungan internet berkelajuan tinggi di mana-mana sahaja dengan kos yang murah.

Menurutnya lagi bahagian yang paling susah dalam projeknya ini ialah memasang perisian windows ke dalam komputer emaknya.

20 ulasan:

Ahmad berkata...

besh nye klu aku ade gak ..

sembangumum berkata...

punya jauh ketinggal ngan spees aku 1mbps...huhuh

Social Cute berkata...

Kau Tgk Lar Anak Dier Keja Apa

Pendekar Berkuda berkata...

wohaaaaaaaaaaaa................ekekekek..

loverbox berkata...

giler pandai mamat nie...boleh mengalahkan speed isp seluruh dunia...

-sollehahn- berkata...

gile ah..internet aku nk cecah 40kbps pon cam sial...

ayat paling takleh blah; bahagian paling susah=pasang windows

Social Cute berkata...

Laju Gile Internet Dier

Social Cute berkata...

Anak Dier Pakar TU. Kalau anak Dier ade kt Malaysia Aku Suruh Anak Dier Buatkan Internet Kat Rumah Aku Bagi 50Mbps pon cukup lah. Ini dah Internet lembab giler lepas ty mahal pulak tu

Puanbee berkata...

wah kalau dapat ni best ni bw sampai lebam

Kaoshi berkata...

lol.. bersyukur jelah.. makin bnyak kemudahan, makin bnyak dosa pula, itu yg kita x mau.

Bie88 berkata...

sape pandai wat kat malaysia nie ajar saya. kelajuan internet saya dengan celcom berukband nie kureng.. kalau nak baca artikel ke setiap blog apesal.com 1 jam mungkin dpt bukak 3 blog jer..

Social Cute berkata...

Panggil Orang TM Suh buat Internet Laju

Warna Warni Kehidupan berkata...

memang terbaek...nak jugak!!!

Social Cute berkata...

Kalau Lah Aku dapat Internet Mcm nh MMG Best Gile LAH

Faris Adli berkata...

berhati2 dengan ejaan..40GBps dengan 40Gbps adalah berbeza..

40GBps (biasanya orang akan taip 40GB/s) adalah singkatan untuk 40Giga bytes per second

40Gbps adalah singkatan 40 Giga bites per second..

baca kat sini kalau nak tahu lebih lanjut..

http://farisadli.via.my/ict/megabytes-dan-megabits/

hafiz berkata...

gile babs betul speed internet camni..speecless..haha

Alex berkata...

apa internet yang paling laju dalam dunia?

alex berkata...

gempak..

hendragunawan berkata...

excuse me all my friends any where" to night i have line problem can u teach me how to speet signal? please inbox to my fb :gunawanexalt@yahoo.com

Asri Sabah berkata...

D mana nak dapat ya

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...